Veľkosť nespočíva v inteligencií..

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Láska, ktorá nie milovaná

Niekedy keď dušu zviera smútok a strach a ona len zostáva nemo stáť.Niekedy pri pohľade na nejaké miesto,skutok na nejakú osobu-znova stojí so slzami v očiach.Akoby zrazu bola úplne sama.Keď necíti vietor a slzy už nie sú slané.Keď svet stratil farbu a ona už nevie milovať..
Muž, ktorý je každým priblížením krásne láskavý a na dosah ruky a zároveň je vzdialený. Ako hračka za výkladným sklom.
Ten ktorého láska prekonáva všetky hranice. Ten, ktorý miloval svet viac než všetko. Ten, ktorý ho stvoril..


Slovíčko láska tak známe pre všetkých ľudí. Keď sa zahĺbime do svojho vnútra zistíme, že sme boli stvorení pre lásku. Niečo v nás nás núti chodiť po svete a hľadať ju. Hľadať niekoho kto nás bude milovať. Tak žiadostivo túžime nájsť niekoho kto bude pri nás v bohatstve i v chudobe, šťastí i nešťastí, zdraví i chorobe. Niekto kto bude pri nás stáť až do konca nášho života. Píšem o Bohu lebo on je v mojom živote láskou. No teraz chcem tento článok skôr upriamiť na potrebu lásky v dnešnom svete.

My ľudia, ach tak krehké a krásne bytosti. Každý z nás iný a originálny. Tak, prečo umierať ako kópie. Všetci sme odlišní no v jedinej veci sa zhodujeme. V túžbe po láske.

Keď sa však obzriem vôkol akosi mám pocit, že láska nie je milovaná. Predovšetkým láska nie je pocit. Keby ním bola veľmi rýchlo by vyprchala. Preto povedať: ,, Mám pocit, že ťa ľúbim." Je buď dôsledok nevhodne zvolených slov alebo len nevedomosť toho, čo je láska.

Mňa to trošku mrzí, že asi sa budem motať stále v náboženskom ponímaní. No keď to trošku okrešete zistíte, že láska je vo všetkom rovnaká. Hovorím o skutočnej láske. Obetavej. Nežnej, Láskavej.

Keď sa tak zamyslím nad sebou samou zisťujem, že neviem milovať a pritom viem, ako na to. Dokážem ukázať ako milovať. Dokážem vám o tom rozprávať dlhé hodiny no akosi to neviem previesť do praxe. Veľmi ma to mrzí no ak Pán dá- raz sa mi to podarí.
Viete milovať nie je len sex. Fyzická túžba po človeku. Milovať niekoho znamená akceptovať jeho nedostatky. Porozprávať sa s ním a pokúsiť sa nájsť spoločné riešenie. Ospravedlniť sa ak ublížime tomu druhému alebo urobíme niečo zlé. Vedieť sa ospravedlniť keď urobíme chybu. Hoc musím sa priznať, že je to ťažké prekonať pýchu. A presne v tom to je. Pre osobu, ktorú milujeme sme ochotní urobiť všetko. A to i za cenu pokorenia pýchy.

Skutočne milujúci človek sa dokáže darovať tomu druhému úplne. A ja viem, že v každom človeku je táto schopnosť len sa jej netreba báť. Ach, koľko rozvodov by nemuselo byť keby sme sa nebáli prekročiť tú našu škrupinku a túžilo spoznať toho druhého. Dôvody jeho konania a správania.
Napíšem vám príklad lásky, ktorá nebola skutočnou.

Bola jedna rehoľná sestra. Mala vraj dar uzdravovania. No predovšetkým sa o nej hovorilo aká je milujúca. Ako všetkým pomáha bez ohľadu na ich stav. Jeden kňaz sa raz rozhodol skúsiť lásku tejto ženy. Preobliekol sa za žobráka. A išiel za ňou celú cestu pešo. Unavený, hladný a smädný zaklopal na bránu tohto kláštora. Táto sestra mu otvorila. On na vypätí síl povedal: ,, Drahá sestra, zmilujte nado mnou žobrákom. Pre všetku lásku na svete vás prosím dajte mi kúsok chleba a aspoň za hlt vody. Prosím zmilujte sa."
Pokorne poprosil a pozrel na ňu úprimne zúfalým pohľadom.  Ona len pozrela a odvrkla: ,, Prac sa odtiaľto ty žobrák jeden!" A zavrela bránu.


Tak, čo myslíte ako by sa človek, ktorý skutočne miluje zachoval? Podľa mňa by mu dal to o čo prosí. Ba poskytol by mu úkryt. Hoc je to cudzí človek. No ale predstavme si, že ten žobrák je niekto z našich blízkych. Či im miesto chleba podáme kameň? A miesto ryby hada? Či im miesto vody dáme jed?

Ja viem, že sme veľmi  pozraňovaní. Že v našich srdciach je mnoho bolesti. Že naši blízky nám mnoho ráz veľmi ublížili. No láska spočíva v odpustení. Samozrejme, že si nedáme skákať po hlave ale ak niekoho karháme. Skúsme ho najskôr pochváliť a potom mu povedať, čo sa nám nepáči.
Skúsme robiť všetko s láskou a jemne. A ešte na záver jedna rada. Ak niekoho karháte robte to medzi dvoma očami nie pred všetkými.

A zakončím to veršíkmi o láske z listu Korinťanom; 13. kapitola:

Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie.

Modlitba: Pane Ježišu, ty, ktorý si za nás ľudí zomrel na kríži a tak nám ukázal nekonečnosť lásky a jej veľkú moc. Prosím s pokorným a zraneným srdcom. Zaceľ rany láskou. Naplň ma nádejou. A veľmi prosím, nauč ma milovať tak, ako si miloval ty. Oddane, dobrovoľne a s pokorou. Amen


Vaša Michaela Jana Rolčeková

Boh a ja | stály odkaz

Komentáre

  1. myslienka
    pekne myslienky mas :)
    publikované: 19.06.2011 21:43:29 | autor: moncici777 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. neviem,
    či to nemalo byť s krátkym o==Tak, prečo umierať ako kópie==
    Myslíš v čom, že všetci umierame ako kopie. V tom, že zanechávame po sebe málo lásky?
    publikované: 19.06.2011 22:51:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. moncici777
    Ďakujem za pochvalu :)
    publikované: 20.06.2011 09:44:52 | autor: joan (e-mail, web, autorizovaný)
  4. vasilisa26
    Nie nie. Myslím, že to koľko zanecháme lásky je u každého osobité. Skôr som sa chcela dotknúť toho, že mnoho ľudí ( i ja kedysi) sa snažia veľmi podobať na buď niekoho slávneho. Alebo sa stávajú materialistickí na úkor lásky. Mnoho ľudí odmieta lásku a radšej sa venuje veciam, ktoré v podstate neprinášajú šťastie. Veď keď sa obzrieš vôkol seba. Koľko ľudí s túžbou po majetkoch behá po svete. :)

    Asi som skôr chcela poukázať na to, že temer všetci (často i ja sama) odmietame lásku pre niečo "dôležitejšie" ...

    Neviem či si pochopila :) Ale snáď áno.
    publikované: 20.06.2011 09:48:57 | autor: joan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. joan,
    aha, tak v tom sú tie kópie- mamon ovláda vzťahy ľudí a niekedy ani nevnímame, že tá prázdna dlaň, ktorá sa k nám načiahla, je vlastne človek, ktorého máme /každý podľa možnosti a vedomia/ milovať.
    publikované: 20.06.2011 22:04:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Joel
    toľko sa hovorí o láske, a zaľúbenosti a ja ani neviem o čom ešte čo s láskou súvisí , mňa ale veľmi mrzí, ak vidím, že niekto síce vidí, že tá láska k nemu vyžaruje, aj to cíti, ale to odmietne s tým, že to nie je ono , lebo podľa neho tam ešte stále niečo chýba bľa-bľa-bľa ...
    proste žiadnu lásku, ktorá je nám preukázaná by sme nemali odmietnuť.
    Veľmi pekne si to napísala, ale ja mám pocit, že tie manželstva väčšinou sa nerozpadávajú kvôli tomu, lebo je tam nedostatok lásky, ale hlavne, preto lebo chýba tam pochopenie, trpezlivosť
    publikované: 27.06.2011 15:51:44 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014